Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

Güncelleme (24/12/2017): Bölüm öğrencileri Youtube videosu yayınlamış, süper olmuş. Ellerine sağlık diyor ve muhteşem bilgiler edinebileceğiniz videoyu sizinle paylaşıyorum => https://www.youtube.com/watch?v=NCw4Ny467q4

Güncelleme (13/10/2013): Google’da arama yapıp bu yazıya gelen arkadaşlara bir kaç not düşelim, yazı yayınlanalı 3 yılı geçti. Bu yazı yayında olduğu sırada bölümün adı Matematik-Bilgisayar Bölümü olarak değiştirildi. Yazıdaki bir çok konu genel hatlarıyla geçerli olsa da, bölümün zorluğu, derslerin içerikleri güncelliğini yitirmiş olabilir. Kısacası yazının güncel olmadığını göz önünde bulundurarak okuyunuz.

Üniversitemizin bu güzide bölümünü tercih edecek arkadaşlara fikir ve bilgi olması açısından, bir yazı yazma girişiminde bulunuyorum. Açıkçası nereden başlayacağımı da bilmiyorum. Önsöz niteliğindeki bu kısa paragrafı “umarım yazı yararlı olur” şeklinde bir dilekle bitirip aklıma gelen ilk konudan başlayayım.

Matematik ve Bilgisayar: Neden ikisi birlikte?

Gelişen bilim ve matematiği iyi bilen bir kişinin bilgisayar yazılımı geliştirmede daha başarılı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu gerçeğe dayanaraktan Matematik ve Bilgisayar Bilimlerinin genel iki amacı vardır:

  • Modern matematiğin farklı anabilim dallarındaki temel kavramları öğretmek.
  • Bilgisayar bilimleri dersleriyle bilişim teknolojilerinin altyapısını oluşturan, yazılım konusunda gereksinimleri karşılayabilen üretici matematikçiler yetiştirmektir.

Program, bu iki amaca uygun olarak, birinci sınıftan itibaren birçok seçmeli derslerle desteklenmiştir.
Matematik ve bilgisayar bilimleri programlarının birlikte yürütülmesi sonucunda, ülkemizde önemli ölçüde eksikliği hissedilen bilgisayar yazılımı ve işlevliği yönünden büyük faydalar sağlayacaktır.

* Bu tanımlamalar oryantasyon sunumundan alınmıştır.

Bu tanımlamaları geçen yıl yazacak birşey bulamadığım için koymuştum. Açıkçası ben de çok anlaşılır olduğunu düşünmüyorum :) O yüzden biraz da bilişimci gözüyle kendi yorumumu katayım.

Matematik bildiğiniz gibi bilgisayar sistemlerinin temelini oluşturmakta. 0lar ve 1ler. Bize matematik derslerinde sıfırlar ve birler öğretilmedi. Ancak matematik ve bilgisayarla alakalı gerçekten önemli şeyler öğrendik. Her yazılımda bulunan değişkenlerin, dizilerin (matris), döngülerin (dizi-seri),  fonksiyonların hatta sınıf yapılarının temellerini ve daha birçok şeyi matematiksel olarak öğrendik. Programlama açısından bize -en kötü ihtimalle bana- çok şey kattı. Henüz ilk sınıfta Ayrık Matematik dersinde şu an dünyada en güvenilir şifreleme algoritması olarak kabul edilen RSA şifreleme algoritmasını matematiksel olarak öğrendik.

Şimdi neden ikisi birlikte diye sorulduğunda eminim daha çok oturmuştur kafanızda. Kısacası bilgisayar dediğimiz şey tamamen matematiğin temelleri üzerine kurulmuştur.

Bu bölüm Bilgisayar mühendisliğinin bir alternatifi olabilir mi?

Bölümümüz Bilgisayar Mühendisliği’nin kısmen alternatifi olabilir. Mühendislikte yazılım derslerinin yanı sıra, donanım, sistem hatta elektrik gibi dersler de verilmektedir. Bizim bölümümüzde ise yazılım dersleri ağırlıkta. Donanım dersleri ise çok fazla yok. Bu nedenle mühendislik alternatifi olamaz ama mühendisin yaptığı işlerin birçoğunu yapabilir. Hatta yazılım kısmında mühendislerden daha iyi bile olabilir. Bu tabii ki öğrencinin kendini geliştirmesine kalmış bir durum. Velhasılı-kelam, mühendislik bölümünün alternatifi olmasa bile, bazı konularda mühendislerden daha iyi olmakla birlikte, matematik sayesinde farklı alanlarda da çalışma imkanı da vardır.

Mezun olanların iş imkanları neler?

  • Yazılım firmalarında proje yöneticisi ve geliştiricisi
  • Bilgisayar firmalarında sorumlu yönetici
  • Sistem analisti, Finans sektöründe yazılım geliştirici
  • Web tasarımcısı, Yazılım geliştirme gruplarında sorumlu ve yetkili
  • Bankalar, Kurumların bilgi işlem merkezlerinde program geliştirici
  • Borsa ve Menkul Kıymetler ile ilgili kuruluşlarda uzman
  • Optimum kaynak kullanımı, planlama ve insan kaynakları ile ilgili birimlerde uzman
  • Öğretim elemanı, ve Öğretmen olarak çalışma imkanına sahiptirler.

Bu işlerde Matematik bölümü mezunları zaten çalışabiliyordu. Bilgisayar bilgisi ileri düzey olan Matematikçiler artık daha rahatça iş bulabilecekler. Tabii ki Türkiye’nin iş bulma standartları çerçevesinde ve öğrencinin kendini geliştirme duruma göre :)

Matematik öğretmeni olunabilmesi konusunda Pedagojik Formasyon şu anda askıya alınmış durumda. Gelişme olması durumunda yazıyı güncelleyeceğim.

Hangi dersler gösterilmekte?

Tam olarak bu link: http://fef.ogu.edu.tr/matbil/servisler/aprog.jpg soruyu yanıtlamakta :)

Bilgisayar Dersleri

Birinci sınıfta Temel Bilgi Teknolojileri ve Bilgisayar Programlama dersleri verildi. Temel Bilgi Teknolojileri dersinde bilgisayar toplama uygulamalı olarak öğretildi. Sınavı aynı zamanda uygulama üzerinden oldu. Bilgisayar Programlama dersinde ise bir dönem C++ bir dönem VB gösterildi. Ancak her ikisi de başlangıç seviyesinde.

İkinci sınıfta bir dönem Bilgisayar Mimarisi gösterildi. İşlemciler, bellek mimarileri, işletim sistemleri vb. konulara değinildi. İki dönem boyunca da Görsel Programlama dersi verildi. Bu derste C# gösterildi. İkinci dönemde tüm öğrenciler MSSQL veritabanı kullanan, minimum özellik olarak CRUD işlemleri yapan birer proje verdiler.

Eğer bilgisayara ilginiz varsa bu derslerden kolay geçersiniz. Eğer herhangi bir programlama dili biliyorsanız çalışmanıza bile gerek kalmaz :) Ancak hiç bir bilgisi olmayanlar, derslerde yapılan örnekleri tekrar etmeliler ve kendi kendilerine örnekler bulmalılar. Aksi halde geçmek biraz zorlaşır.

Matematik Dersleri

Matematik bölümlerinde gösterilen derslerin hemen hepsi gösteriliyor. Farklı olarak 2 dönem olan kimi dersler tek dönemde gösteriliyor. Bazı derslerin içerikleri değiştirilip ağırlık seviyeleri azaltılmış. Matematik bölümünden farklı dersler de var. Ayrık matematik gibi. Bilgisayara daha yatkın bir ders.

Zorluk seviyelerine gelince; iyi çalışınca hepsi geçilebilecek dersler. Yalnız denendi test edildi, sınavdan bir gün önce çalışınca olmuyor :)

Bölümü tavsiye eder misin?

Yazılımcı olmak isteyen ve puanı bilgisayar mühendisliği bölümüne yetmeyen herkese bu bölümü kesinlikle öneririm :)

Sorulardan Kısa Kısa

– Bölümümüze DGS ile geçiş imkanı yok.
– Ortalamanızın yetmesi halinde, Çift Anadal ve Yandal Programlarına katılabilirsiniz. Detaylar için yönergeyi inceleyin.  Yönerge 2008-2009 Kontenjanları 2009-2010 Kontenjanları 2010-2011 Kontenjanları
– İngilizce muafiyet sınavı test oluyor ve zor değil.
– Bilgisayar bilimleri, cebir ve sayılar teorisi, topoloji, uygulamalı matematik, geometri, lojik alanlarında yüksek lisans yapabilirsiniz.
– Matematik bölümünden geçiş yapanlar için; daha önce alınan derslerin içeriklerinin eşleştirilmesi lazım. Eşleşmeyen ve CC altı olan tüm dersler yeniden alınacak.

Bölümle ilgili sormak istediğiniz soruları yorum aparatını kullanarak sorabilirsiniz. Aşağıdaki linklerden biraz daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Linkler:
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölüm Sayfası: http://fef.ogu.edu.tr/matbil
Bölüm tanıtım broşürü (2009): http://fef.ogu.edu.tr/matbil/servisler/brosur.pdf

ESOGÜ Öğrenci Web Platformu: http://www.esogu.net

82 Comments

  1. ya öncelikle asıl amacım bilg müh ama puanım yetmicek gibi gelio aslında mühendislik okuyupta mühendslk yapmıcam zaten buda kesin bişey amacım programcı yazılımcı olmak bu bölümden mevzun olduktan sonra böle bi iş imkanım olur demi yani mevzun olduum zaman ne ünvanı ile mevzun olcam ? derslk zorluk sewiyeleri pek öenmli deil matematklede bilgsayarlada aram iyi ama dediim gbi iş imkanları nasıl vede üniversitede önemli tabi osman gazi nasıl bi üniversite ?

    • Öncelikle şunu söyleyeyim, bilgisayar mühendisliği okuyup programcı,yazılımcı olarak çalıştığın zaman zaten mühendislik yapmış oluyorsun :) Yani mühendislik yapmıcam demen yanlış olmuş.

      Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünden mezun olduğun zaman yazılımcı olarak çalışabilirsin (Yazıda da yazmıştım). Bunu zaten yukarıda yazmıştım. İş bulabilme imkanı mühendisten düşük matematikçiden yüksek. İkisinin ortası. Kaldı ki önemli olan kendini geliştirmendir. Mezun olduğun zaman başındaki ünvanın pek bir önemi olmuyor.

      • Aynen oyle. Yazılım fırması olan bır tanıdık var. Yana yakıla Phyton kullanabılen eelman arıyorlar. Bu kısının ne bolumu mezunu oldugu cok onemlı degıl.

  2. dgs'yle bu bölüme geçiş hakkım varmı bilgisayar teknolojileri ve programcılığı mezunuyum bu sene mezun oldum dgs'ye ilk defa gircem

  3. merabalar… ''Maalesef bölümümüze dgs ile geçiş imkanı yok.'' demissinizde. Fakat dgs kilavuzunda Bilgisayarcilarin gecebilecegi bölümler arasinda;

    * Matematik-Bilgisayar

    * Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar

    * İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri …vs var.

    Bence Bilgisayarcilar matematik ve bilgisayar bilimleri bölümünede gecis yapabilirler. Tabi bu konuda son karari kim verir bilmiyorum? :))

    • Merhaba,

      Bu bilgiyi bölümümüzün bir öğretim görevlisine sorarak edindim. Tabii ki resmi bir cevap değil bu, ancak kesinliği yüksek :)

      Ayrıca belirtmeliyim ki bölümümüzün adı "Matematik ve Bilgisayar Bilimleri". Uzun bir süre bende bölümün Matematik ve Bilgisayar olduğunu zannediyordum :) Ancak öğrendik ki Matematik ve Bilgisayar Bilimleri'ymiş ve "Matematik ve Bilgisayar" bölümünden tamamiyle farklıymış :)

  4. Merhaba yukarıda paylaşmış olduğunuz 2009 broşürünü inceledim.Orada çift anadal yapma imkanımız olduğunu yazıyor.Yani bilgisayar mühendisliğini de okuyabilir miyiz?İkinci olarak teknik liselerde bilgisayar öğretmenliği yapma imkanımız var mı?Son olarak da matematik-bilgisayar bölümünden farkını yazabilirseniz sevinirim.:)

    • Merhaba,

      Gerekli koşulları sağladığınız zaman (not ortalaması, ders geçme zorunlulukları vs) bilgisayar mühendisliği bölümünde çift anadal yapabilirsiniz.

      Bilgisayar öğretmenliği konusu şu anda bir muamma. Formasyon alarak Matematik öğretmenliği yapabiliyorsunuz ama Bilgisayar öğretmenliği konusunda resmi birşey yok henüz. Eğer öyle bir gelişme olursa buraya yazarım onu da :)

      Matematik-Bilgisayar bölümünden farklarını tam olarak yazamam çünkü tam olarak bilmiyorum. Hocalarımız farklı olduğunu söylediler. Ancak akademik takvimlere bir göz attığınızda sadece vakıf üniversitelerinde olan Matematik-Bilgisayar bölümlerinde 3. ve 4. sınıfta alan seçiyorsunuz. Tamamen seçmeli derslerle isterseniz Matematik isterseniz Bilgisayar bölümünden dersler seçiyorsunuz. Fakat bizim bölümümüzde böyle bir imkan yok matematik ve bilgisayar dersleri hemen hemen aynı ağırlıkta veriliyor.

  5. inanın ben arasındaki farkı çok merak ediyorum. isimlerinde pek bi fark yok ama meslek olarak küçükte olsa fark olduğu kesin. eğer bu konu hakkında yorum yazarsanız cok memnun olurum.

    • Net birşey söylemem çünkü dediğim gibi çok fazla bir bilgim yok. İlk fark akademik takvim üzerinde. Ancak daha fazla net birşey söylemem çünkü benimde bildiklerim yarım yamalak, bu nedenle birşey söylemem yanlış olur. Bölümün sekreterliğine mail atarak daha fazla bilgi isteyebilirsiniz belki.

  6. İlk sınıfı bitirdiniz sanırım ilk sene neler öğrendiniz programla ile ilgili

    ve bilgisayarla ilgili asp c# vb.net neler yaptınız.

  7. Yaz okulu ne zamana kadar devam ediyor :) Birde matematik dersleri çok sıkıcı olur sanırım bilgisayar zevklide :) İngilizce için hazırlık felan var mı?

    • Yaz okulu yaklaşık 2 ay sürüyor. Bölümde ingilizce hazırlık yok. Üniversitede ilgi dahili dışındaki tüm dersler sıkıcı gelir insana ama çokta sıkıcı değil :)

  8. Evet ilk sınıfı bitirdim, en azından ilk seneyi bitirdim diyelim. Sınıfı geçmek için yaz okulundayım :)

    İlk sene programlama dersinde birinci dönem C++ ikinci dönem Visual Basic gördük. İki derside başlangıç seviyesinde gördük.

    Değişkenler, if-else yapıları, döngüler, stringler, dosya işlemleri gibi.
    Eğer programlamaya sıfırdan başlıyorsanız sağlam bir temel olur. Eğer ilgiliyseniz ve biraz olsun bilginiz varsa rahatlıkla harf notunu AA düşürebilirsiniz.

    Dediğiniz c# .NET dilleri ikinci sınıfta gösterilecek diye biliyorum. Ancak bu bilginin kesin olmadığını belirteyim :)

    • Programlama dersi dışında "Temel Bilgi Teknolojileri" dersi gördük. Genel olarak basit düzeyde bilgisayar donanımı, işletim sistemi vs. inceledik. Ancak temel seviyedeydi bu inceleme. Bahsettiğiniz dersler sanırsam akademik program içerisinde yer almıyor.

  9. Muafiyet sınavının zorluk derecesi nedir ? Benim ingilizcem pek iyi değildir de geçebileceğimi düşünmüyorum :)

  10. bilgisayar mühendisliğine puanım tutmuyodu ,matematik ve bilgisayar bilimleri böümünü kazandım, bu bölümden bil. mühendisliğine geçme şansım var mı? bu geçiş yatay geçişle mi oluyoo? ve üniversite ortamı ve şehir hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum,

    • Merhaba,
      Diğer yorumlarda bahsediliyordu, çift anadal yapma imkanınız var. Yatay geçiş diye birşey yok ancak çift anadal yaptığınız zaman hem Matematik ve Bigisayar Bilimleri hem de Bilgisayar Mühendisi diplomanız olacak. Eğer öyle olursa iş aramak zorunda kalmazsın :)

      Şehir ve üniversite hayatı ile ilgili bilgiyi http://www.esogu.net adresinden alabilirsin.

    • Bilgisayar bilimleri, cebir ve sayılar teorisi, topoloji, uygulamalı matematik, geometri, lojik alanlarnda yüksek lisan yapabilirsiniz

      • – Bilgisayar bilimleri, cebir ve sayılar teorisi, topoloji, uygulamalı matematik, geometri, lojik alanlarında yüksek lisans yapabilirsiniz.

        Diğer bölümlerde yapmak için, o bölümlerin talep ettiklerine bakmanız gerekiyor. Matematik bölümünde "yazıda yazdığı gibi" yukarıda yazan alanlarda yüksek lisans yapabilirsiniz.

  11. Selam.
    Ben de bir Matematik ve Bilgisayar Bilimleri öğrencisiyim. Bu sene tanıştım ben de bu bölümle. Hayalim bir matematikçi olmaktı;fakat iş imkanı fazla olmadığı için bu bölümü tercih ettim. Ve şu anda matematikten çok bilgisayar derslerini seviyorum :). Eskişehir’de değilim ama :) İzmir Üniversitesi’ndeyim. Bir arkadaş kızlar için uygun mu diye sormuş. Şöyle cevap vereyim, sınıfımız 20 kişilik ve 16 kişi kız :)
    Bölümümün adını kime söylesem burum kıvırıyor;ama bence ileride çok iyi işler çıkacak.(ki yurt dışınca süper iş yapıyor.) Bölümümüzü Türkiye’ye tanıtalım arkadaşlar..

  12. Merhaba..
    Bu sene sınavda bu bölümü yazmayı düşünüyorum..
    Paylaştığın bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben sormak istediğim bir kaç sorum var..
    Erasmus muhabbetine değinmişsiniz. Hangi ülkedeki üniversite ile anlaşmalı onuda öğrenmek istiyorum.
    Ayrıca ilk sene görülen dersler nelerdir ?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

    • Merhaba,

      Erasmus ile ilgili bir bilgim yok. Bölümümüzün Erasmus Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Özcan Gelişgen'dir. Kendisine mail atarsanız yardımcı olur.

      İlk sene görülen derslerle ilgili, eklediğim broşürü inceleyebilirsiniz.

  13. merhaba öncelikle yorumlarından ve yardımlarında dolayı teşekkür ediyrm ben fırat matematkte 2.sınıfm ve osmngazi mat ve bil. bil. geçmeyi istyrm bunu yatay gçiş o olmazsa ygs ile yapmayı planlıyorumm eger geçtgm takdirde nerden devm ederim derslere baktm hemen hemen aynı sadece 1. ve 2. sınıfta bil. dersleri ve soyut mat. kredisi uyuşmuyor(bizde 3 sizde 4 kredi) birde sizde olasılık bizde istatistk dersi isimler farklı ama içerk aynı demek istedgm geçtım diyelim 1 sene bu uyuşmayan dersleri verir ondan sona mı 3. devam ederm acaba bu konuda bilgn varmı yada araştırabilirmisin bunu eger zahmet olmasa

    • Merhaba,

      Bunu araştırmam pek mümkün değil. Bu araştırmayı kendiniz yapmanız gerekiyor. Ancak olacakları söyleyebilirim.

      Öncelik kendi okulunuzdan gördüğünüz tüm derslerin içeriklerini alacaksınız. Daha sonra bizim bölümümüze müracaat edip derslerin eşleşip eşleşmediğini öğreneceksiniz. Eşleşen derslerinizi almayacaksınız, fakat eşleşmeyen derslerinizi ve CC altı tüm derslerinizi alacaksınız.

      • çok teşkkr ederim
        bu eşleşme birebir aynı mı olması gerek acaba?? notlara gelnce onda sıkıntı yok yanı cc nın altnda dersm yok yarmlrn tekrr saol

  14. ben matematik ve bilgisayar bilimlerinde okuyorum ve formasyon hakkında bir gelişme olup olmadığını sormak istiyorum

    • merhaba,

      eğer aynı üniversitedeysek Doç. Dr. Bülent Saka’nın internet sitesinden sorman daha yararlı olacaktır. Benim bir bilgim yok. Benzer şekilde diğer üniversitelerdeki arkadaşlar dekanlıktan bilgi alabilirler.

  15. Merhaba,
    ben karadeniz teknik üniversitesinde istatistik ve bilgisayar bilimlerinde okuyorum kısmen aynı dersleri alıyoruz bu bölüme geçme imkanım var mı? Geçmek için bir koşul var mı vs ?

  16. şu konuyu bi hortlatalım. :p
    merhaba. aslında yazılım mühendisliği istiyorum. fakat ne acıdır ki sadece vakıf üniversitelerinde var. oraya da tam burslu gidelim desek puanlar malum. olmaz yani.
    benim soruma gelelim. siz de yazılımcı olmak isteyenler vs. demişsiniz.bu bölüm okuduktan sonra yazılımcı da olabiliyorsak, yazılım mühendisliğinde yüksek lisans yapma şansımız olur mu acaba?gibi bir sorum olacak. aslında yüksek lisans yapılabilecek bölümleri yazmışsınız. bir umut sormak istedim :| teşekkürler, iyi günler.

    • merhaba. açıkçası yazılım mühendisliğinde yüksek lisans yapılır mı bilmiyorum. buraya yazılan y.l. alanları, bizim bölüm içinde yapılabilecek olan bölümler. her y.l. dalının bir ön koşulu vardır. örneğin min. not ortalaması, min. ales-üds puanı ve o dal için mezun olunması gereken bölümler. bu konuda bir üniversiteyi arayıp bilgi alsanız daha iyi olur.

  17. Merhabalar, öncelikle emeğiniz için teşekkür edip direkt olarak konuya değinmek istiyorum. Bu sene Allah kısmet ederse Çankaya Üniversitesi Matematik ve Bilgisayar bölümünü burslu kazanmak istiyorum. Yazılım yada bilgisayar mühendisliği hayalimdi fakat puanım tutmayacak gibi. Uzun bir zamandır araştırıyorum ve Matematik-Bilgisayar bölümü ile Matematik-Bilgisayar Bilimleri bölümü arasında aman aman denecek bir fark olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim, ikisi de MF-1 den alıyor, çoğu dersler ortak, hatta bazı kaynaklarda bile Matematik-Bilgisayar/Matematik- Bilgisayar Bilimleri şeklinde aynı olarak tanımlanmakta. Soruma gelecek olursam;

    Çankaya Üniversitesi hakkında bilginiz var mı, bu bölümü Çankaya da okumalı mıyım, artıları eksileri, fikirleriniz nelerdir? Teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim…

    • İki bölüm arasında fark var. En azından bize söylenen ve benim gördüğüm bu şekilde.

      Bir vakıf üniversitesinde Matematik-Bilgisayar bölümünde 3.seneden sonra alan seçiliyordu. Ancak bizim üniversitede Mat-Bilg. Bilimleri bölümünde böyle birşey söz konusu değil. Hemen hemen eşit ağırlıkta gidiyor. Belki biraz matematik ağırlıkta ki işin bilim kısmı burada zaten. Mat-Bilg. Bilimleri piyasaya yazılımcı yetiştirmiyor. Bir Fen Fakültesi’nin gereği olan “bilim adamı” yetiştiriyor. 1. ve 2. öğretim toplamında 140-150 kişiyle bu ne kadar mümkün olur, orası tartışılır.

      Soruna gelecek olursak, Çankaya Üni. ile bilgim yok. Ben sadece bölüm ile ilgili naçizane görüşlerimi sundum. Üniversite seçerken, üniversitenin sosyal imkanları ve şehrin imkanlarını iyi değerlendirmek lazım. Özellikle üniversitenin sosyal imkanları. Bir üniversite kampüsünde ne kadar çok vakit geçirilirse o kadar iyidir. Üniversite bu imkanı sunuyor mu ona bakmak lazım. Detaylıca bir araştır derim, ancak bölümden pişman olmayacağına eminim, bilinçli bir tercih yapacaksın gibi duruyor :)

  18. Merhaba,

    Matematik konusunda verilen derslerin bir Matematik bölümüyle hemen hemen aynı olduğu söyleniyor. Bu bilgisayar üzerine yoğunlaşmak isteyenleri zorlamaz mı, Matematik derslerinin ağırlığı, zorluğu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir Bilgisayar Müh. iş olanaklarında ki farkı genel anlamda daha çok danışman, uzman, yönetici gibi kavramlarla nitelendirilmesi ve işin daha çok yöneticilik kısmında çalışması gibi görüyorum. Ben de daha çok kod yazmak, bir şeyler üretmek mantığında değilim. Bu konularda yeterli bilgim olsun bir proje danışmanlığı, yöneticiliği gibi işler yapmak istiyorum, benim için sizce doğru bir karar olur mu? Çok soru sordum ama son olarak şunu da sormak istiyorum: Mezun olan birisi ne pozisyon da çalışıyor merak ediyorum yani aslında Türkiye şartlarında bir Bilgisayar Müh. ile Bilgisayar – Matematik okuyan kişi ayrılıyor mu yoksa ikisine de hadi bakalım kod yazın, tasarım yapın mı deniyor?

    • Merhaba,

      Matematik derslerinin, normal bir bölümle aynı olması bilgisayar üzerine yoğunlaşmak isteyenleri zorlamaz. Üniversite okuyan bir öğrencinin gereğinden fazla boş vakti vardır. Derslerin haricinde kendini geliştirebilmek için gerçekten boş vakitler. Bölümdeki bilgisayar dersleriyle birlikte bu boşluklar doldurulabilir.

      İş imkanlarına gelirsek, bölüm mezunlarının daha çok fikir adamı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun tek sebebi Matematik’tir. Zor bir felsefe olan matematik kişiye çok şey katar. Farklı düşünme, sonuçları daha iyi analiz etme ve sonucu önceden görme. Ancak kim ne derse desin, her iki bölümde de iş imkanları kişinin kendini ne kadar geliştirdiğiyle ilgilidir.

      Her iki bölümden mezun olan kişilerde mezun oldukları gibi en basitinden proje yöneticisi olarak işe başlayamazlar. Öğrenci üniversite döneminde ne kadar çok proje yaparsa, o kadar çabuk iş hayatına atılır. Ne kadar çabuk gerçek anlamda iş hayatına atılırsa o kadar çabuk yükselir.

      Son olarak Türkiye şartlarında üniversite mezunları bu şekilde ayrılmıyor. Bilişim alanında kim kendini hangi alanda geliştirmişse o alanda çalışıyor. Her iki mezuna da tasarım yapın denmez. Önce tasarım yapabilecek seviyede olduğunu kanıtlaması gerekir. Bunu kanıtlayabilmesi için de üniversite yaşantısında bol proje çıkartması gerekir :)

    • Matematik-Bilgisayar bölümünün ders içeriklerini bilmediğim için yorum yapamıcam. Fakat bu konuda şöyle bir tavsiyede bulunabilirim; üniversitenin sunduğu sosyal imkanlar, bölümde ders verecek olan akademik kadro, şehrin imkanları iyi araştırılmalı ve ona göre karar verilmeli. Elbette iki bölüm arasında fark var fakat o fark kadar bu saydıklarımda etkili. Herşeyden önce ders içeriklerini kontrol etmelisin. Matematik-Bilgisayar bölümü yalnızca vakıf üniversitelerinde var. Bölüm sekreterliklerini arayarak bilgi edinebilirsin.

    • Bilgim yok. Eğer bölümün anlaşmalı olduğu bir üniversite varsa Erasmus gerçekleştirilebiliyor. Aksi halde kişisel başvurular gerçekleştiriliyor mu bilmiyorum. Bunun için bölüm sekreterliğini arayabilirsiniz.

      • peki teşekkü ederim…bazı bloglarda eskişehir hakkında kötü şeyler söylediler özellikle osmangazi hakkında ders arasında yapacak birşey yoktur sıkıcıdır ve hep bir inşaat hali vardır üniversite gelişmiş değil falan gibisinden bunlar hakkında ne düşünürsünüz ?? bazı bloglar ise öv öv bitiremiyor bu tutarsızlık arasında hangisine inanalım ?

      • Sürekli inşaat halinde olması gelişmekte olduğunu gösteriyor. Tabii inşaat halinde olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Gerçi baktığımız zaman şu an sadece rektörlük binası ve cami inşaatı var :)

        Kampüs hakkındaki görüşlere kısmen katılıyorum. Ancak Anadolu’daki birçok üniversite kampüsünden katvekat iyidir.

        Aslında yapacak aktivite de var. Örneğin kağıt oynanabilen kafe (bence yeterli değil), yemek için bir restaurant (bence yeterli değil), hemen her binada masa tenisi, langırt gibi oyun ve spor araçları, basketbol ve futbol sahaları, yüzme havuzu (aboneler haftada iki gün kullanabiliyormuş), çeşitli aktivitelerin gerçekleştirildiği kulüp odaları (bence yeterli değil) gibi şeyler var. Peki ders aralarında bunların ne kadarı kullanılıyor? Hiç bir fikrim yok. Bu biraz öğrenciye ve arkadaş gruplarına kalmış birşey aslında. Yine de yukarıda yazdığım gibi birçok şey yeterli değil. Ancak yapacak birşey yok demek biraz haksızlık oluyor. Bunların haricinde bu eleştirileri getiren arkadaşlar ne yapmak istiyorlar merak ediyorum.

        Peki ben boş vakitlerimde ne yapıyorum diye sorarsanız, eğer hava güzelse çimlerde uyuyorum. Onun haricinde nadiren oyun oynamaya gidiyorum. Bunların haricinde kantinde laptopumla internette geziniyorum. Gerçi öyle çok uzun da bir boşluğum olmadı. Eğer 2-3 saatlik boşluk varsa çarşıya filan da giderim. Yol süresi maks. 30 dakika. İstanbul’dan gelen birisi için süper bir yol süresi :) Yani kısacası çok birşey yaptığım söylenemez.

        Sanırsam orta karar yaklaşmayı başardım :)

      • yani biraz insanların abartması istanbulla kıyaslanmamalı…yani kısacası öğrenci için herşey ideal bir yer niyeti okumakta aşırı uçarılıkta olmayan bir yer… gece hayatı ve ilişkiler hakkında yok rezil rüsva yorumlar var onlar hakkında ne aktarabilirsiniz bana ? hem öğretim kadroları hakkında duyumlarınız ve izlenimlerinize nasıl ?

      • Gece hayatı Esogü’yü bağlayan bir durum değil, Eskişehir’i bağlayan bir durum. Bu durum hakkında da herhangi bir yorum yapmayacağım.

        Keza akademik kadrolar hakkında da herhangi bir yorum yapmam doğru olmaz.

  19. siz bir öğrenci için gayet iyi bir yer olarak görüyorsunuz ? sitelerdeki bazı kişilerin abartmaları gibi geldi bana

    • ben kesinlikle gayet iyi bir yer olduğunu söylemedim. kötü bir yer olduğunu hiç söylemedim. abartı dediklerinde doğruluk payı mutlaka vardır. biraz daha araştırmaya daha farklı kişilerden dinlemeye devam et bence :)

  20. merhaba
    bu bölümden mezun olduğumuzda teknik ve meslek liselerinde öğretmen olma şansımız var mı?

    • Formasyon ile evet var fakat formasyonun akibeti nedir bilmiyorum. Bir ara kaldırıldığı söyleniyordu sonra tekrar geldi filan. Karışık hikaye.

  21. Çift Anadal ile Bilgisayar Mühendisi diploması alma ihtimalide var diyorsun sence bu ihtimal aşırı zor mu ?
    Bu bölümde okurken Bilgisayar müh’de çift anadal yapma nasıl oluyor bazı dersler ortak onlardan eksik olan donanım vb dersleri mi alıyoruz yardımcı olursan sevinirim.

  22. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünün Erasmus için ikili anlaşması yok sanırım.Bu konuda bir gelişme olacak mı?Herhangi bir bilgin var mı?

  23. Bu Bölümü çok istiyorum formasyon kaldırıldı diye puanlarda acayip düşmüş ben formasyonun gelmesini istemiyorum arkadaş :) öyle kalsın yeter ki ben bu bölüme yerleşeyim :) dh’de filan okuduk adamlar diyor en eski binada yıkık dökük bir yerde gelmeyin filan diyor öyle birşey var mı ? osmangazi üniversitesi kaç kampüse ayrılmış durumda şehire uzaklar mı ? yoksa merkezde mi okudğunuz yer

  24. fen edebıyat fakultesı matematık bolumunde 3.sınıf ogrencısıyım mezun oldugum zaman bılgısayar programcılıgı ve yazılım ılgılı alanlarda bırcok ıs sahası bulunmakta bunlar hepsının hakkında bılgı sahıbı olmamız mumkun fakat bu ıs sahalarında calısabılmemız ıcın kosullar sartlar ve gereklı sertıfıkalar nelerdır bunlar hakkında gereklı bılgı yok bu konu hakkında acıklayıcı bılgı verılırse cok memnun olurum…

    • Temel İngilizce muafiyet sınavına isteğe bağlı girebilirsiniz. Sınavı geçemezseniz haftalık 3 saatlik kredisiz İngilizce dersine gireceksiniz.

  25. Merhabalar ;
    Ben Çağ Üniversitesi Matematik – Bilgisayar Bölümü ( İngilizce ) bu yıl kazandım ve şuan hazırlıktayım.Acaba hazırlık bittiğinde başka bir üniversitenin mühendislik fakültesine yatay geçiş yapabilirmiyim ? Bilgilendirirseniz çok sevinirim…

  26. Merhabalar, Matematik-Bilgisayar bölümü öğrencisiyim ve Bilgisayar Mühendisliğinden yandal için başvurmayı düşünüyorum. Bölüm bitincede yine bilgisayar mühendisliğinden yüksek lisans için başvurucam. Şimdiden Teşekkürler.
    İş ve diğer alanlarda ne gibi katkısı olur yapıcağım yandalın?

  27. ortak ben bilgisayar bilimleri bölümündeyim bu bölüme girdiğim için pişman oldum ama iş işten geçti sağlık olsun bilgisayar bilimi bölümü yerine bilgisayar mühendisliği tercih etmek daha mantıklı bu bölümde insanı bilgisayardan soğutuyorlar diyebilirim hem zorlaştırıyorlar hem de bölüm akışı falan hiç iyi değil yerinizde olsam bilgisayar bilimlerine hiç bulaşmazdım sonradan pişman olmayasınız yerine bilgisayar mühendisliği tecih ederim hepinize başarılar dilerim

  28. Merhaba,

    Bu sene SDÜ Bilgisayar Mühendisliğini kazandım. Ailem Eskişehir’de kaldı ve bu durumdan çok mutsuzum. Her gün lanet ederek gidiyorum okula. Bunalım geçiriyorum. Derslerime çalışamıyorum, hep bir istemsizlik var içimde. Mühendisliği bırakıp ESOGÜ Matematik – Bilgisayar bölümüne merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmayı düşünüyorum. Mantıksız gelebilir, iyimi yapıyorum yoksa kötü mü bilmiyorum ama cidden mutsuzum. Sormak istediğim tanıtımda;

    Matematik – Bilgisayar Bölümü öğrencileri,
    Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik
    Mühendisliği, Fizik ve İstatistik gibi
    bölümlerde çift anadal yapma imkanına
    sahiptirler.

    diye bir ibare var. Bu çift anadalın şartları nelerdir? Bölüme geçiş yaptıktan sonra çift anadal ile Bilgisayar Mühendisliğine başlayabilir miyim?

    • Geçiş yaptıktan sonra yeterli not ortalamasını yakalayıp, şartları sağlayıp çift anadal yapabilirsin.

  29. merhaba,
    benim bilgisayar mühendialiğine sıralamamın tuttuğu okullar var ancak eğitimimi o okullarda almak yerine mat-bilgsayar bölümünü osmangazide okumayı düşündüm.
    ama eğer mat bilgisayar okursam hedeflerim arasında bilgisayar müh çap yapmak var. yapılması çok zor bir durum mu ve çap yapmasamda bilgisayar mühendislerinin yaptığı işlerden farkım nedir? çalıştıkları nerelere başvurabilirim? şimdiden çook teşekkürler :)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir