Etkinliklerden maksimum fayda sağlama rehberi

İlk etkinliğe katıldığımda henüz lise hazırlıktaydım. Aslında yazılım etkinliği de değildi, bir yarışmaydı. Liseler arası websitesi yarışmasına katılmıştık. Lisemizin websitesini yapmış, teknolojiyle içli dışlı olan resim hocamızı da kafalayıp kendimize mentör yapmıştık. Gittiğimiz etkinlik bu yarışmanın ödül töreniydi ve orada ilk kez bir konferans düzeninde etkinliğe katılmıştım. Standlar sunumlar vs derken benim için gerçekten çok farklı bir deneyim olmuştu. Dürüst olmak gerekirse, o güne dair neredeyse hiçbir şey hatırlamıyorum. Tek hatırladığım şey, o zamanlarda davetiye ile dağıtılan Gmail davetiyesini kapmıştık ekip olarak :)

Gmail davetiyesini bir kenara koyarsak, çok verimli bir etkinlik olmamış gibi düşünebilirsiniz. Ama bir lise öğrencisi olarak o gün o ortamda bulunmak gerçekten çok değerliydi. Giderken heyecanlandığımı hatırlıyorum. O heyecanı yaşamak, o ortamda bulunmak, oradaki insanları görüp gelecek için hayaller kurmak; sahnedeki sunumu izlemek ve bir gün orada olmayı hayal etmek bir lise öğrencisi için çok değerli bir konu.

Öğrencilik deyince biraz fazla geriye gittim, farkındayım. Kazanımları anlatmak için çok güzel bir örnek olduğunu düşündüm. Çünkü etkinliklerdeki kazanım sadece bir kod öğrenmek, bir yazılım yaklaşımı öğrenmek değildir. Hayal edebilmek, yeni konular öğrenmek, zaten bildiğimiz bir konuyu başkasının ele alış şeklini görmek, yeni insanlarla tanışmak, soru sormayı öğrenmek ve daha birçok kültürel konudur aslında. Kendimizi geliştirmek için etkinliklere katılıyoruz ve bir yazılım etkinliğindeki en önemli katkı kültürel gelişim olacaktır.

İnsanlar yaş aldıkça geçmişlerini anlatmayı daha çok seviyor. Üniversite döneminde ve sonrasında oldukça aktif bir şekilde topluluklarda ve etkinliklerde yer aldım. Ama bu bölümde geçmişten bahsetmek yerine biraz daha hap bilgi vermeye çalışacağım. Kommunity sayesinde çok fazla topluluk lideriyle, etkinlik katılımcısıyla konuşma şansı buldum. Burada sizlere bu bilgileri özetleyerek aktaracağım.

Etkinlikle ilgili detayları öğrenin

Etkinliğin hem düzenleyen hem de katılımcı tarafında çok kez bulundum. Her iki taraftan baktığımda, etkinlikten en çok faydalanan kişiler etkinlikle ilgili detayları önceden öğrenmiş ve çalışmış kişiler oluyor. Tüm gün süren bir konferansa gittiğinizde, katılacağınız oturumları önceden çalışmalısınız. Sunumu yapan kişi ve konu başlığını öğrenmek yetmez, o konuya da önceden bir göz atarsanız eğer, sunum esnasında sizin kafanızda çok daha fazla şey canlanacak. Ve üzerine düşünebilme, sohbet edebilme fırsatı bulacaksınız. Bir de şu açıdan bakalım; sunumu yapacak kişi yılların tecrübesinin yanı sıra sunuma günlerce hazırlanıyor. Sadece anlatmak için bu kadar çok emek verilen bir konuda, siz sadece dinleyerek çok temel bir fayda edinebilirsiniz.  Bu yüzden siz de hem öncesinde hem sonrasında bu konulara çalışmalısınız.

Sponsorları tanıyın

Etkinlikteki sponsorlar, çok büyük oranda sizin ilgi alanınızda, çalışmak istediğiniz alanda bulunuyor. Etkinlik gününde standlarını ziyaret edip tanışabilirsiniz. Ama şirketin ne yaptığını önceden öğrenirseniz, belki de standlarına gittiğinizde çok farklı birşey konuşuyor olacaksınız. Hangi teknoloji kullanılıyor, şirkette kimler çalışıyor, ürettikleri ürün verdikleri hizmet nedir gibi soruların yanıtı internetten alabilirsiniz, bunun için bir stantta birinin size anlatmasına gerek yok. Sponsorlara sorularınızı hazırlayın ve hedefli biçimde gidin. Örneğin Kommunity standına geldiğinizde etkinliklerdeki timezone problemini nasıl çözdüğümüzü sorabilirsiniz :)

Katılımcıları öğrenin

Bence birçok kişinin atladığı bir konu bu. Özellikle daha az katılımcılı etkinliklerde size çok büyük fayda sağlayacak. Kommunity’de bir etkinliğe katılacak kişileri kolayca görebiliyorsunuz. Stalk yeteneklerinizi kullanın ve kimler katılıyor, hangi şirkette çalışıyor, hangi projeleri geliştiriyor öğrenin. Belki çalışmak istediğiniz şirkette çalışan birisi katılacağını bildirmiştir. Ya da sizin yapmak istediğiniz bir ürünü çoktan yapmış olan ve problemler yaşayıp bunları çözmüş olan birisi katılacaktır.

İnsanlarla tanışın

Evet bu konu diğerlerinden daha zor, bunu kabul ediyorum. Çünkü tanışma işi biraz sosyal beceri, tecrübe ve belki biraz yetenek gerektiriyor olabilir. Bir de tanıştığınız kişiye de bağlı bu durum. Çekiniyor olabilirsiniz, çekinmeyin. Adınızı söyleyip bir konuşmaya dahil olabilir, dinleyici olabilirsiniz. Eğer yukarıda yazdığım maddeleri önden hazırladıysanız, mutlaka konuşacak bir şeyler de bulursunuz. Soru sorabilir, yorum yapabilir, tavsiye isteyebilirsiniz. Emin olun bir yazılımcı ile tanışmak, hayatınızdaki en kolay tanışma olacaktır. Ama bununla bırakmayın ve tanıştığınız kişileri Kommunity’de, Linkedin’de veya X’te takip edin. Etkinliklerde networking yapılıyor denilir sürekli, bu ilk adımıdır. Tanışmak networking değildir, başlangıcıdır.

Soru sorun

Etkili ve doğru soru sorabilmek, yazılım geliştirmenin en önemli parçalarından birisi. Özellikle gelecekte yapay zekanın hayatımızda daha çok olacağını düşünürsek, soru sorma yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Etkinlikler bunun için biçilmiş kaftan. Elbette soru sormayı burada öğrenin demek istemiyorum, ama doğru soru sorabilmeyi burada çözebilirsiniz. Bir sunumda genellikle en sonunda sorular alınır ve konuyla ilgili soruları konuşmacı yanıtlar. Eğer süre kısıtı varsa, sunum aralarında ya da etkinlik sonrasında konuşmacıya doğrudan sorularınızı iletebilirsiniz. Bunun için elbette ilk maddeye dönüyoruz. O sunum ile ilgili ön bilgi edinmiş olmak önemli. Tabi sadece sunum ile ilgili soru sormak zorunda değilsiniz. Konuşmacının teknik yetkinliklerine yönelik sorularınızı iletebilirsiniz. Bu sizin hem iletişim yeteneklerinizi güçlendirecek, hem de bir konuyu daha iyi anlamış olmanızı sağlayacak. Çekinmeyin, sorun.

Organizatörlerle tanışın, görev isteyin

Özellikle Türkiye’de yazılım etkinlikleri çok büyük bir oranda gönüllüler tarafından yönetiliyor. Organizatörlerle, organizasyonda çalışanlarla tanışın, teşekkürlerinizi iletin. Etkinlikle ilgili gördüğünüz olumsuz durumları da iletebilirsiniz, ama ben tercihen daha sonra bir e-posta ya da mesaj yoluyla iletmenizi tavsiye ederim. Organizasyondaki arkadaşlarla tanıştığınızda, sonraki etkinliklerde görev almak istediğinizi belirttiğinizde mutlaka değerlendireceklerdir. Etkinlikler kollektif bir emekle gerçekleştiriliyor ve yapılacak çok fazla iş var. Damacana su taşımak, sebile yerleştirmek, konuşmacıların mikrofonlarını ayarlamak, konuşmacılara eşlik etmek, kayıt masasında kontroller yapmak, afişleri asmak ve daha sayamayacağım onlarca iş kalemi var. Her iş önemli, her iş değerli. Önemli olan ekibin bir parçası olmak ve etkinliğe neresinden olduğu önemli olmayan bir katkı sunmak.

Topluluğa katkı verin

Aslında kısmen yukarıda girişini yapmış oldum ama burası apayrı bir yazının konusu. Bu yüzden çok kısa geçeceğim. Organizatörlere geri bildirim vererek, topluluklarda görev alarak, etkinliklerde konuşma yaparak, topluluğun etkinliklerini duyurarak ve daha birçok şekilde topluluklara destek verin, ekosisteme katkıda bulunun. Bu hem sizi hem de toplulukları (ve yine dolayısıyla sizi) bir adım ileriye götürecektir.

Kommunity’i takip edin

Kommunity bugün Türkiye’de IT sektöründe denilince akla gelen ilk platform. Bunu sağlayan şey, bizim toplulukların ve etkinliklerin içinden gelmemiz. Türkiye’deki yazılım topluluklarını bir adım daha ileriye taşımak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu da karşılığını buluyor ve neredeyse tüm yazılım toplulukları Kommunity’i kullanıyor. Benim sektöre girdiğim yıllarda etkinlikleri, toplulukları keşfetmek biraz daha zordu. Günümüzde etkinlik düzenlemek, duyurmak ve ilgili kitleye erişmek Kommunity sayesinde çok daha kolay ve bundan maksimum seviyede faydalanmak sizin elinizde. Aynı ilgi alanına yönelik tek bir topluluk yok. Onlarca topluluk, yüzlerce etkinlikten fayda sağlayabilirsiniz. Bu topluluklara katılıp, aktivitelerini Kommunity üzerinden rahatça takip edebilirsiniz.


Yazıyı buraya kadar okuduysanız ve etkinliklere katılıyorsanız, sizin de görüşlerinizi duymak isterim. Daha önce katıldığınız ve verim aldığınız etkinliklerde farklı olan neydi? Bu yazıya yorum olarak gönderin, blog yazın ya da twitterda paylaşın. Ama pinglemeyi unutmayın ki haberdar olabileyim.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir