Skip to content
- Not alma alışkanlığı edinin
Yaptıklarınızla, öğrendiklerinizle ilgili küçük/büyük notlar almak çok işinize yarayacaktır. Aynı şey diğer dersleriniz için de geçerli. Not almak için geleneksel yöntemleri tercih edebilirsiniz.
- Öğrendiklerinizi öğretin
Bildiğiniz şeyleri çevrenizdekilere öğretin. Öğrettiğiniz şeyleri çok basit şeyler diye düşünmeyin. Arkadaşlarınızı sınavlara çalıştırın. Öğreterek daha fazla öğrenirsiniz.
- Pair Programming Yapın!
Pair programming, tek bir bilgisayarda iki kişinin kod yazmasıdır. Bir kişi yazarken diğeri izler ve yorumlarıyla katkı yapar. Zaman zaman kod yazıcı ve yorumcu yer değiştirir. Bir dil öğrenirken de yapabilirsiniz, bir soru çözerken, bir proje geliştirirken de. 2 kişi çok daha hızlı ilerleyeceksiniz. Sonuçta 2 işlemci kullanıyorsunuz :)
- Matematiksel soruları çözmeye çalışın
Bilgisayarın temeli matematiktir. Matematik, yazılım öğrenmek için bir ön koşul değil ama matematik bilerek yazılım daha iyi öğrenilebilir. Programlama derslerinde sürekli matematik soruları çözdük ve “yav bunlar ne işe yarıyor” diyordum ama daha sonra o derslerin bana temel kazandırdığını ve öğrenme hızımı arttırdığını farkettim.
- WordPress gibi hazır sistemleri kurun, kullanın
Bu tarz (WordPress, Joomla, Jekyll, OsCommerce, Forum yazılımları vs) kompleks ve büyük yapıları görmek, kullanmak, öğrenmek ufkunuzu genişletecektir. Kullanmanın yanı sıra, kurulum işlemini de yapın. Cpanel, Plesk gibi hosting yönetim panelleri ile haşır neşir olun. Firmalardan, insanlardan size hosting sponsoru olmasını isteyin. (Düzgün bir Türkçe ile talep edin)
- Çeşitli programlama dilleri hakkında temel bilgi sahibi olun
Okulunuzda gösterilen diller ile sınırlı kalmayın. (Hele hele bu diller windows tabanlıysa) Python, Ruby, Go vd. dilleri bilgisayarınıza kurun. Çok zor değil, hepsinin sitesinde 3-5 adımda nasıl kurulacağına dair dökümanlar mevcut. Dilleri kurun, demo uygulamalarını çalıştırın. Bazı diller seçerek kendinizi o dilde geliştirin. Tamamen öğrenmek ve her şeyi yapmak zorunda değilsiniz. Önemli olan belli başlı şeyleri öğrenmek ve yine yeniden ufkunuzun genişlemesi.
- Linux kullanın
Dual boot olur, virtualbox olur, hiç farketmez. Bir kaç defa linux kurulumu yapın. Farklı farklı Linux dağıtımlarını kurun. Ubuntu ile başlayabilirsiniz, kolay kuruluyor.
- Github hesabı açın
Github hesabınızda yazdığınız kodları paylaşın. Küçük/büyük, eksik/yanlış düşünmeyin, sadece paylaşın. Başkalarının kodlarını okumaya gayret edin, bilgisayarınıza indirip kurmaya çalışın. Hata bulursanız bir issue açın. Hatta kodda düzenleme yapıp pull request (düzenleme isteği) açarsanız tadından yenmez. Github’ı ne kadar aktif kullanırsanız o kadar iyi.
- Teknik makale okuyabilecek kadar ingilizce öğrenin
Kimse sizden süper ingilizce konuşmanızı istemiyor. İlk etapta önemli olan teknik makaleleri göz ucuyla da olsa takip edebilecek kadar ingilizce bilmek. Bunun için kurslara gitmeye gerek yok. Basit telefon uygulamaları var. Duolingo mesela. Konuşma pratikleri yapabileceğiniz ücretli Engoo var. Sahaflarda ingilizce hikaye kitapları var seviye seviye. Onları okuyun. Teknik makaleleri bol bol okuyun, uygulayın. İlla translate kullanmanıza gerek yok, bazı çeviriler deneyimleyerek yapılabilir. Sadece kendinize güvenin ve bol bol okuma yapın.
- Öğrenci kulüplerine dahil olun, çalışın
Öğrenci kulüpleri, etkinliklere ve insanlara ulaşmak için, okulunuzda etkinlik düzenleyebilmek için önemli birer araçtır. Bilgisayar ile ilgili tüm kulüplere üye olun, aktif görev alın. (Bilgisayar ile ilgili olmayan diğer kulüplere de üye olun bence.) Etkinlik düzenlemek için arkadaşlarınızı zorlayın. İnternetten insanlara ulaşıp şehrinize konferans vermesi için davet edin.
- Sektördeki insanları tanıyın, çevrenizi tanıyın
Diğer bir deyişle, networking yapın. Sosyal medyadan insanlarla etkileşime geçin, şehrinizdeki yazılımcılarla aynı ortamda bulunmaya çalışın.
- Bol bol soru sorun
Bizim yazılım öğrendiğimiz dönemde ciddi bir paylaşım ve yardımlaşma ağı vardı. Hala da var ama paylaşım alanları farklılaştı ve çeşitlendi. Bizim dönemimizde forumlar vardı, kategori kategori ayrılmış. Soru sormak biraz daha kolaydı. Şimdi soru sormak için sosyal medyadan ilgili kişiyi bulmak lazım. Çok güzel işler yapan kişiler var ama bu kişileri bulmak zor olabiliyor. Bulduğunuzda da çekinmeden soru sorun. Facebook grupları da var. Ama sosyal medyanın ego arttırıcı gücüyle insanlar genelde tepeden bakabiliyorlar. Bu tarz tiplere aldırış etmeyin. Eğer bilmiyorsanız, sorunun iyisi kötüsü olmaz. Sadece soruları biraz kaliteli sormaya özen gösterin: Doğru düzgün soru sormanın yolları
- Twitter’daki toksik ortamdan uzak durun – Nisan 2024
Eskiden Twitter’da sektörel paylaşımları takip etmek için bulunuyordum ama son zamanlarda bu oldukça azaldı. Twitter’daki Türk yazılımcı topluluğu iyice toksik bir hal aldı. Uzak durun.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili